Stephen King - On Writing

Stephen Kings On writing er en todelt bok. Første halvdel er selvbiografisk, og redegjør for oppveksten og bakgrunnen til forfatteren. Jeg har ikke lest én eneste av bøkene til Stephen King, men har selvsagt sett noen av filmene basert på bøkene, for eksempel Carrie, The Shining og The Secret Window. Jeg har (fordomsfullt nok) alltid sett på Stephen King som en typisk "yrkesforfatter", altså en som skriver kun for penger. Etter å ha lest On Writing og fått et innblikk i når og hvordan han startet med skrivingen, og ikke minst vekten han legger på språk og karakterer i historiene, har jeg fått et helt annet inntrykk. Dette hadde nok skjedd tidligere om jeg hadde prøvd å lese noen av bøkene hans. I stand corrected.

Den andre halvdelen av boka hans er en guide til folk som skriver eller vil skrive. Han har samlet opp en hel haug med erfaringer og tips i løpet av et langt liv som (bestselger)forfatter, og han deler rundhåndet med leserne. Det som var aller mest opplysende for meg var at det finnes "ekte" forfattere som faktisk ikke tenker plot når de skriver, men fokuserer på karakterene. Det har alltid falt meg litt tungt for brystet når jeg har lest skriveguider som insisterer på at man må ha et klart bilde av plotet før man begynner å skrive. Jeg har nemlig sjelden eller aldri det. Jeg har en situasjon og én eller flere karakterer, og jeg aner som regel ikke hvilken retning historien tar. Dette ga meg en følelse av at jeg skrev feil, men nå har jeg Stephen King i ryggen, og kan trygt skrive på min egen måte.

Noen andre gode tips jeg har notert meg:
       
    Write with the door closed, rewrite with the door open. Your stuff starts out being just for you, in other words, but then it goes out. Once you know what the story is and get it right ? as right as you can, anyway ? it belongs to anyone who wants to read it. Or criticize it.


Jeg har ofte vist tekstene mine til de faste leserne mine før jeg er ferdig med førsteutkastet. Det fører til at jeg begynner å tenke på andreutkastet uten at førsteutkastet er klart, og at jeg på sikt roter meg vekk fra det jeg holder på med. Jeg begynner å stille spørsmålstegn ved om karakterene fungerer, om historien fungerer, om det faktisk er noe å bygge videre på i det hele tatt. Og så koker det bort i kålen.

 

    Formula for success: 2nd Draft = 1st Draft ? 10%...

Dette er ett av flere håndfaste tips til innstramming av teksten. I tillegg vil Mr King at vi skal fjerne alle adverb. Dette har jeg ikke tenkt over tidligere, og jeg er ikke helt sikker på om jeg er enig, men jeg tar det til etterretning. Eksemplene han bruker i boka er overbevisende. Det velkjente "kill your darlings" er selvsagt også nevnt.

Jeg lånte On Writing på biblioteket, men kommer til å kjøpe den. Det er en bok man kan slå opp i for ideer og inspirasjon, praktiske råd, eller bare for å lese om hverdagen til en forfatterkollega. Det er lett å tenke at man skal vente med skrivingen til alt ligger til rette for det, men som Stephen King viser i boka: man kan skrive selv om man bor trangt, har familie, har økonomiske bekymringer, eller alt annet livet måtte finne på å sette i veien. Hvis skriving er det man har lyst til å holde på med må man sette av tid, og jobbe med det.

Dere kan finne flere utdrag fra boka i The Observer og på 37signals.com.

Boka har også et langt etterord, som omhandler ulykken forfatteren var utsatt for i 1999.

 

 


 

 

 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

35, Oslo

Aktiv dame med barn og hund. Har fibromyalgi, men holder sykdommen i sjakk med kosthold og trening. Skal omskoleres til personlig trener neste år.

Kategorier

Arkiv

hits