Bøker uke 46

Lese ferdig
S. Saylor - A Gladiator dies only once
N. Gaiman - Smoke and mirrors

Lese hele
T. Teige - Noen vet
H. Hagerup - Jeg elsker deg
T. Fretheim - Ingen ild tenner stjernene

Fortsette på
T. Pratchett - The Wyrd Sisters

(Ferdig med)

Dette ser kanskje ut som innmari mye lesestoff på én uke, men de to første bøkene er jeg nesten ferdig med. Leser dem ut i løpet av i kveld og i morgen, tenker jeg. To av bøkene jeg skal lese, Jeg elsker deg og Ingen ild tenner stjernene, er ungdomsbøker tilrettelagt med enkel tekst. De tar opp temaer som opptar meg i hverdagen, i tillegg til at jeg bør ha lest dem i forbindelse med jobben min. Begge er utgitt med støtte fra Leser søker bok, som jobber for tilrettelegging av litteratur for mange forskjellige grupper.

Jeg holder altså på med A Gladiator dies only once. Jeg prøver å ikke irritere meg over den lettvinte måten forfatteren drar inn historiske personer i hovedpersonens liv på, eller språket, som ikke virker særlig gjennomarbeidet. Som jeg har nevnt tidligere, Roma Sub Rosa-serien til Steven Saylor er grei underholdning. Forfatteren sitter utvilsomt inne med ufattelig mye bakgrunnskunnskap om Romerriket, og for en historienerd og italofil som meg passer det godt. Man blir på et vis knyttet til hovedpersonen, Gordianus, og legger man godviljen til godtar man også at denne privatetterforskeren fra heller enkle kår omgås personer som Cicero, Julius Cæsar, Sulla og Kleopatra. Mysteriene Gordianus skal finne ut av blir dessverre for opplagte til at det er direkte spennende å lese, og jeg skulle gjerne sett at forfatteren hadde litt mer tro på hjernekapasiteten til leserne. Kanskje er det ikke nødvendig at alle forstår alt med én gang?

Neil Gaiman har ingen skrupler med å utfordre leserne sine, og Smoke and Mirrors er tyngre og mørkere enn de andre (voksen-)bøkene jeg har lest av ham, både språklig og innholdsmessig. I innledningen har han skrevet litt om bakgrunnen for hver tekst i boka, som altså er en antologi, ikke en roman, noe som har vist seg nyttig når jeg har stått litt fast og ikke forstått hvor han vil. Jeg gikk rett fra The Graveyard Book, som er en barne- og ungdomsbok, til denne, og overgangen var litt vanskelig. Smoke and Mirrors er full av referanser til fantasy, mytologi, eventyr og humor, akkurat som de andre bøkene til Gaiman, men på en litt mindre åpenbar måte. Man må tenke mer for å få med seg alt, i hvert fall i en del av tekstene. I tillegg er det innslag av horror og ekle ting. Jeg liker en utfordring, og ser ikke på dette som noe negativt, men jeg ville nok ikke anbefale noen som ikke er kjent med Gaiman å starte med Smoke and Mirrors. Man kan for øvrig høre noen av tekstene, for eksempel Chivalry og Troll Bridge, som jeg likte veldig godt, på last.fm.

2 kommentarer

difference

15.nov.2009 kl.10:48

jeg synes jeg elsker deg var skikkelig fin.

kaffedamen

21.nov.2009 kl.22:31

difference: Så bra! :) Jeg har fortsatt ikke fått lest den.

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

35, Oslo

Aktiv dame med barn og hund. Har fibromyalgi, men holder sykdommen i sjakk med kosthold og trening. Skal omskoleres til personlig trener neste år.

Kategorier

Arkiv

hits