Bøker på ønskelista!

Jeg vet at jeg ikke kommer til å få så spennende gaver i år, siden jeg har ønsket meg penger til Birkensykkel, men disse bøkene ønsker jeg meg i alle fall:

Min kamp 1-3 av Karl Ove Knausgård
Rust av Pedro Carmona-Alvarez
Bibelen 2 av Are Kalvø
Uroens bok av Fernando Pessoa
Panserhjerte av Jo Nesbø
Den rettferdige av Helene Uri
Skriveboka av Merete Morken Andersen
Den vidunderlige kjærlighetens historie av Carl-Johan Vallgren
Lykka er ein sjeldan fugl av Anna Gavalda
Eg elska ho av Anna Gavalda
Syden av Are Kalvø
Få meg på, for faen av Olaug Nilssen
Vente, blinke av Gunnhild Øyehaug
Norsk litteraturhistorie fritt etter hukommelsen av Knut Nærum
The Catcher in the Rye av J. D. Salinger
Animal Farm av George Orwell
Jeg forbanner tidens elv av Per Petterson
Ett dömspel av August Strindberg

Eh, ja, jeg tror jeg stopper der jeg. Jeg ønsker meg en bokhylle til også!

Jeg er veldig ambivalent til Knausgårds Min kamp etter å ha lest om den i media, og hørt hva andre (i bokbransjen for så vidt) sier om den. Hvis den er så navlebeskuende som man kan få inntrykk av blir jeg skuffet. Da jeg var på Norli i Universitetsgata for å handle julegaver her om dagen (selvfølgelig gir jeg bort bøker til alle jeg kjenner), leste jeg de to første sidene i bind 1. Hvis jeg kunne hadde jeg lest hele boka der og da, for teksten sugde meg inn, på en slik måte man ønsker at alle bøker skal gjøre, men bare veldig få faktisk klarer. Jeg har relativt sterke meninger om foreldre som syns at barna deres er i veien for deres eget liv, og er dermed også ganske negativt innstilt til det Knausgård (tilsynelatende) formidler, men språket! og den litterære kvaliteten! Jeg gir meg over! Og dessuten, selv om jeg blir provosert av innholdet syns jeg det er beundringsverdig at noen tør å skrive om ellers tabubelagte temaer. Man kan godt si at det ikke finnes så mange tabuer lenger, men ett av dem er å ikke være lykkelig som forelder. Nå handler jo disse bøkene om flere temaer, etter det jeg skjønner, og jeg gleder meg til å lese bøker som kan få meg til å tenke og føle, gjerne også rase og grine. Jeg håper virkelig (og tror vel egentlig også) at Knausgård ikke har skrevet 6 bind om hvor forferdelig det er å bli voksen og måtte ta ansvar, men heller tekster som sier noe om hvordan det har vært å vokse opp i vår lille del av verden, i vår lille del av tiden, og hvordan det påvirker deg, enten du nå er mann eller kvinne.

Ellers legger jeg merke til at lista mi er overrepresentert på mannssiden, og at flere av de kvinnelige forfatterne ikke skriver spesielt "kvinnelig". Jeg vil ikke si de skriver som en mann heller, men at de kanskje bruker et mer universelt språk enn det man finner i typiske kvinneromaner (altså bøker med kvinner som målgruppe). Nå vet jeg ikke hvorvidt menn leser Helene Uri, men både den boka jeg har nevnt her og De beste blant oss er bøker jeg ser for meg er like egnet for menn som kvinner. Andre av Uris bøker, som Honningtunger og Engel av nylon, tiltaler kanskje ikke menn på samme måte, men om man ønsker et innblikk i kvinners psyke kan man jo få noen skrekkeksempler der. ;)

For alle litteraturinteressert anbefaler jeg bokelskere.no!

3 kommentarer

Guro

15.des.2009 kl.21:12

Vallgren, Petterson og Nærum par av disse kan lånes av meg, om det er av interesse. De to første har jeg ikke lest selv, og den siste er gave, så derfor vil jeg ikke gi dem bort. :P

Guro

15.des.2009 kl.21:12

Vallgren, Petterson og Nærum kan lånes av meg, om det er av interesse. De to første har jeg ikke lest selv, og den siste er gave, så derfor vil jeg ikke gi dem bort. :P

kaffedamen

15.des.2009 kl.21:17

Guro: Åh, så bra! :D Tar du med på jobb en eller annen gang før jul? :D

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

35, Oslo

Aktiv dame med barn og hund. Har fibromyalgi, men holder sykdommen i sjakk med kosthold og trening. Skal omskoleres til personlig trener neste år.

Kategorier

Arkiv

hits