Skattefritak på trening

Anne Mette Thideman, generalsekretær i Treningsforbundet, skriver i dag en viktig kronikk i Aftenposten. Inaktivtet blant befolkningen er allerede et problem, og dette vil med all sannsynlighet forverre seg med årene. Med flere stillesittende arbeidsplasser, mer tid på rumpa foran pc og tv, og utbredt bruk av bil i stedet for bena og sykkelen, for å nevne noen faktorer. Myndighetene kan enkelt legge til rette for flere aktive, ved å følge Thidemanns råd:

Skatt på trening betalt av arbeidsgiver bør fjernes, slik man har gjort i Sverige. For å likestille dem som i dag står utenfor arbeidslivet vil det være legitimt å vurdere fratrekk av utgifter til treningskort på selvangivelsen, slik man i dag har for fagforeningskontingenten.


Jeg syns dette er et utrolig spennende felt, og en av grunnene til at jeg er veldig fornøyd med utdannelsen på NIH så langt er nettopp den vekten de legger på folkehelsa. Hva kan vi som ansatte i treningsbransjen gjøre for å bedre situasjonen? Både for individene vi møter, og for samfunnet som helhet. Jeg er ikke i tvil om at trening er både forebyggende og behandlende i mange tilfeller av plager og sykdommer. Jeg har jo førstehåndserfaring med trening som behandling. Selv om myndighetene nå sakte, men sikkert, har begynt å se trening og fysisk aktivtet som et reelt tiltak for å korte ned køene på Nav trygd er det fortsatt mye de kan gjøre. Thidemanns forslag er én ting, og en annen kan være å senke prisene på sunne matvarer. Dette har blitt tatt opp mange ganger, og jeg har problemer med å skjønne hva det politiske grunnlaget er for å ikke gjøre noe med det. Kanskje er problemet at man ikke ser mennesket som helhet, og ikke tar i betraktning at både fysisk aktivitet, kosthold og en hel del andre faktorer påvirker helsa, og dermed også arbeidsevnen.





En gledelig nyhet er at medisinstudentene nå (endelig) får fysisk aktivitet på obligatorisk pensum. Aktivitetshåndboken er fra i høst å finne på pensumlista til legestudenter. Kanskje er det håp om at leger etter hvert velger andre løsninger enn piller, i de tilfellene aktivitet, ikke piller, er den beste løsningen. Det er forståelig at man som lege ikke klarer å holde seg oppdatert på absolutt alt som skjer av forskning, en foreleser på NIH sa at de da måtte ha lest i gjennomsnitt 16 forskningsrapporter hver eneste dag, men med helsegevinst ved fysisk aktivitet på pensum vil de i alle fall ha fått med seg det grunnleggende. Det vil forhåpentligvis både føre til økt bevissthet og økt interesse for dette felt fra legestandens side.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

35, Oslo

Student på Norges Idrettshøyskole, jobber deltid med litteratur. Følg også http://hjemsted.blogg.no/

bloglovin

By: TwitterButtons.com
By TwitterButtons.com

Kategorier

Arkiv

hits