Stor forundring etter foreldremøte
Jeg har barn i 5.klasse. Som vanlig ved skolestart var det innkalt til foreldremøte på skolen. Først en felles del for alle 5.-klassene, deretter en del for de forskjellige klassene. Vel, jeg må si forundringen er ganske stor etter fellesdelen av møtet. Fungererende rektor holdt blant annet foredrag om ansvarsfordeling mellom hjem og skole. Det som forundrer meg her er 1) at rektor må forklare dette for foreldre med barn som har gått på skole i 4 år allerede, og 2) at de samme foreldrene ikke forstår at:
  • det er foreldrenes ansvar at barna er kledd etter forholdene
  • det er foreldrenes ansvar at barna har med mat
  • det er nødvendig med gymsko i gymmen
  • det er foreldrenes ansvar at barna ikke kommer for sent til skolestart
  • foreldrene må hjelpe barna med leksene
  • barna ikke kan få innvilget 3-4 uker ekstra ferie i året

Dette var de tingene jeg reagerte mest på. Det var andre ting også, som i mine øyne er fullstendig innlysende deler av foreldrerollen, men nok om det. Jeg blir bare helt matt, for jeg forstår at rektor ikke ville brukt en fjerdedel av møtet på å gå gjennom disse tingene hvis det ikke var nødvendig. På en måte føler jeg meg nå mer trygg på at jeg gjør en innmari god jobb som mamma, men samtidig tenker jeg på alle de barna som tydeligvis ikke får den oppfølgingen de burde hjemmefra. Med unntak av leksene har jeg klart å følge opp alt selv da jeg var veldig syk. Da jeg så at jeg ikke ville klare å dekke inn leksene fikk jeg i stand en ordning med lærerne. Uansett, hva skjer rundt omkring i de forskjellige hjemmene? Hvem er det som ikke forstår at barna må ha med mat på skolen hver dag? (Og da gidder jeg ikke engang gå inn på det faktum at enkelte tror at et wienerbrød i matpakka er MAT.) Eller regntøy når det regner? Eller at barna må være på skolen de ynkelige 190 skoledagene de har til rådighet? Rektor måtte altså presisere at man ikke kan ta ut barna fra skolen bare fordi man vil ha ferie midt i skoleåret. De går glipp av nødvendig undervisning, nødvendig læring! Det er tydelig at disse problemene er gjennomgående, ellers ville det ikke blitt tatt opp i plenum i det hele tatt.

Et mantra under møtet var for øvrig: "Vi kan selvsagt ikke tvinge noen, men vi oppfordrer til..." Dette var i forbindelse med punktene over. Hvorfor kan de ikke tvinge foreldre til å være på banen? I det minste fortelle at "Dette forventer vi." Jeg er drittlei holdningen om at det ikke kan stilles krav. I denne sammenhengen til både foreldre og barn, men generelt til alle i samfunnet. Dersom ingen stiller krav, ingen forventer noe, hvorfor skal man gidde å gjøre en innsats?

Ærlig talt.


Jeg har ingen store tanker om at jeg er en perfekt mamma. Ei heller at jeg har en perfekt unge som gjør alt han skal uten protester. Jeg er fullstendig klar over at det ikke er virkeligheten. Men jeg gjør mitt beste for at han skal få et godt grunnlag for resten av livet. For meg er det ikke noe viktigere i livet enn akkurat det. Det betyr blant annet at jeg setter meg inn i hva han driver med på skolen, hjelper ham med lekser, stiller krav, sørger for at han får nok søvn, har et balansert kosthold, og at jeg holder meg selv i form sånn at jeg har overskudd både til å være mamma og Hege, og dermed ha det bra og være en god rollemodell.

For meg er det foreldrerollen.

En annen ting er at jeg traff en pappa før møtet som var så vanvittig negativ at jeg trodde han var sarkastisk. Men neida, han mente seriøst at det er bortkastet tid med foreldremøter. Tydeligvis er det ikke det.

4 kommentarer

Guro

01.sep.2010 kl.21:18

Jaiks!

Jeg deler selvsagt din oppfatning, men tenker at du burde ha visst bedre. Folk flest ER ikke oppegående. :P

kaffedamen

01.sep.2010 kl.21:31

Guro: Haha, ja, etter alle kommentarene jeg har lest på VG Nett og db.no burde jeg visst bedre. :p Jeg tror bare det beste om alle, og det må jeg nok fortsette med for min egen sjelefreds skyld. ;)

dinosau

03.sep.2010 kl.01:38

Hjelp!

Mat og gymsko- foreldrenes ansvar? SJOKKERENDE. Who else??

Vet ikke hvorfor jeg bet meg fast i nettopp det, er (uten at jeg har barn selv) helt enig med deg. Veldig interessant innlegg!!!

kaffedamen

03.sep.2010 kl.07:15

dinosau: Det må være veldig frustrerende å være ansatt i skolen. :p

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

35, Oslo

Student på Norges Idrettshøyskole, jobber deltid med litteratur. Følg også http://hjemsted.blogg.no/

bloglovin

By: TwitterButtons.com
By TwitterButtons.com

Kategorier

Arkiv

hits