Lav utdannelse = dårlig kosthold

I Aftenposten i dag refereres det til en ny undersøkelse gjort av Sifo (Statens senter for forbruksforskning) om nordmenns spise- og drikkevaner. Ikke overraskende kommer de fram til at de med lav utdannelse spiser mer søtsaker og drikker mer brus enn de med høy utdannelse, og at holdningene til usunn mat "går i arv". (I denne sammenhengen skal man vel neppe snakke om arv, men om miljø.) Ikke noe av dette er nytt for meg, selv om lignende undersøkelse kanskje ikke er gjort i Norge tidligere. Det vet jeg ikke.
Siden jeg er mest interessert i løsninger, og ikke så opptatt av problemet, skummet jeg raskt nedover artikkelen til et uthevet spørsmål: Hvorfor er det sånn?

- Noe av problemet er at det tales med to tunger. Vi vet godt hva vi skal spise mindre av, men det finnes over alt rundt oss, markedsføringen er heftig, pakningene store og prisene er lavere enn på sunn mat. Vi beveger oss i et «fedmefremmende matlandskap». Men det har også med holdning å gjøre. Hva står øverst på menyen når vi skal kose oss og når noen skal feires, trøstes eller belønnes? Jo, fet, usunn mat som vafler og snacks og godteri. Det usunne kobles til fest, feiring og positive situasjoner.

Men velstanden er blitt så stor at vi også i hverdagen griper til godteskålen eller potetgullposen. Rundt halvparten svarer at det hadde vært hverdagskos eller ingen spesiell anledning sist gang de spiste søtsaker, sjokolade, søte bakervarer eller salt snacks.

Ja, greit, dette er heller ikke noe nytt. Men hvordan forklarer dette klasseskillet i holdningene til usunn mat? Eller bruken av usunn mat, burde jeg vel heller si. For også lavt utdannede (kvinner) opplyser at de er opptatt av å spise sunt. Man kan selvsagt skylde på prisene. Det er ingen tvil om at det er billigere å kjøpe kneippbrød enn fullkornsbrød, spaghetti og ketchup i stedet for kyllingfilet og grønnsaker, og godteri i stedet for frukt. Jeg har selv vært i den (økonomiske) situasjonen (takk, Nav) at jeg har måttet velge spaghetti og ketchup til middag for både sønnen min og meg, selv om jeg absolutt vet at det ikke er mat i den forstand. Jeg har også, selvfølgelig, valgt å trøste meg selv med sjokolade i en del tilfeller. Men da er det ikke snakk om hverdagskosthold.

Det hadde vært interessant om undersøkelsen også opplyste om inntektsforskjeller i gruppene. Jeg vil tro at det har like mye å si som utdannelse. Det kunne også vært interessant å vite hvor i landet de forskjellige gruppene er plassert. Tilgjengeligheten på sunne varer er naturlig nok større i store supermarkeder enn i små nærbutikker, i tillegg til at det er forskjellige holdninger til helse og kosthold i forskjellige miljøer. I tillegg ville jeg gjerne sett aldersspennet hos de spurte. Sannsynligvis er flere faktorer enn det som er oppgitt i artikkelen brukt, for avisene kan jo ikke bruke uendelig med spalteplass. De må skrive kort og salgbart. Det skal bli interessant å se hele rapporten, når den legges ut på nettsidene til Sifo.

Det jeg lurer på er: ville lavt utdannede automatisk gå over til sunnere mat dersom den var billigere enn usunn mat? Eller er det andre ting som ligger under her enn pris?

Stort forbruk av usunn mat og drikke henger ofte sammen med røyking, fysisk inaktivitet og lav utdannelse.
Hvorfor er det sånn? Det syns jeg ikke artikkelen gir et skikkelig svar på. Hva kan jeg gjøre for å bidra til å endre holdninger og bedre helsa til folk når jeg er ferdig utdannet personlig trener med fordypning i kosthold? For det er jo det jeg ønsker å jobbe med. Hjelpe folk til bedre helse, og dermed bidra til å øke livskvaliteten deres. Jeg mener overhodet ikke at trening i treningsstudio er den eneste veien å gå, for eksempel er jo bruk av naturen helt fantastisk i så måte. Det blir spennende å komme ut i yrkeslivet i denne bransjen!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

36, Oslo

Student på Norges Idrettshøyskole, jobber deltid med litteratur. Følg også http://hjemsted.blogg.no/

bloglovin

By: TwitterButtons.com
By TwitterButtons.com

Kategorier

Arkiv

hits