DVD: Reign over me

Alan Johnson, en familiefar og tannlege fra New York, treffer tilfeldigvis Charlie Finneman, en tidligere romkamerat fra college. Finneman mistet kone, tre døtre og familiens hund i et av de kaprede flyene 11. september 2001. Han husker ikke Johnson, eller andre viktige detaljer fra livet før ulykken. De gjenopptar vennskapet, men Johnson ser raskt mange tegn på at Finneman ikke har det bra. I tillegg til sviktende hukommelse har han raserianfall og paranoide episoder hvis han blir spurt om ting som minner ham om familien eller ulykken. Til hans svigerforeldres store sorg har han også valgt å stenge dem ute av livet sitt, selv om de nå er den eneste familien han har. Han flykter inn i musikk, gjennom høretelefoner han alltid har med seg, dersom tankene hans plager ham. Johnson føler han må finne en måte å hjelpe vennen tilbake til det normale livet på.

Charlie Finneman spilles av den ellers ganske morsomme Adam Sandler, og dette er en rolle og en film langt vekk fra hans vanlige repertoar. Han overbeviser som den hjerteskjærende ensomme, plagede og innlysende psykisk syke enkemannen, og spiller med en dybde han sjelden får vist i de rollene han vanligvis velger. Den psykiske lidelsen han portretterer, PTSD, blir skildret både gjennom kroppsspråk, stemmebruk og adferd. Man glemmer av og til at dette er skuespilleren Adam Sandler, og ser bare Charlie Finneman og hans dysfunksjonelle forsøk på å holde avstand til minnene. Den alltid solide Don Cheadle spiller Alan Johnson, som i tillegg til å forsøke å være en god venn for Finneman, opplever personlige problemer på hjemmebane og på jobb. Jeg syns ofte at Cheadle får karakterene han spiller til å virke litt kalde og avvisende, men i denne rollen er han empatisk og (rett og slett) menneskelig. Han formidler den omsorgen og forvirringen man føler i møtet med en psykisk syk venn, og de dilemmaene man står ovenfor når den man ønsker å hjelpe ikke nødvendigvis er klar for å ta i mot noen hjelp, eller akseptere behovet.

Reign over me er overbevisende skildring av vennskap, sorg og psykiske lidelser. Jeg syns det er spesielt bra at de har gitt plass til humor, glede og evne til tillit og vennskap i karakteren Finneman, og dermed viser at psykiske lidelser, selv alvorlige, ikke innebærer at man mister alle positive aspekter i livet. Han blir også møtt med forståelse av både venner, terapeut og til slutt dommeren i en høring som skal avgjøre spørsmålet om en eventuell tvangsinnleggelse på lukket psykiatrisk avdeling. Det er en viss problematisering av det å skulle "redde" noen som ikke har bedt om det, og som ikke ønsker å gå ut av den tryggheten de har opparbeidet seg gjennom mestringsstrategier.

Jeg har bare en utsettelse på denne filmen, og det er at det dras inn for mange konflikter i livet til Johnson, noe jeg syns virker litt unødvendig, men som kanskje skal vise Finnemans "bidrag" som venn når han blir spurt om råd.

Se for all del denne filmen!

 

Fakta

Originaltittel: Reign Over Me
Manus: Mike Binder
Genre: Drama
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Aldersgrense: 11 år

 

 

3 kommentarer

KB

22.okt.2010 kl.21:14

Kjempefin blogg, den filmen vil jeg se! Ha en strålende kveld videre, og sjekk gjerne ut den nye sangvideoen min :-)

kaffedamen

23.okt.2010 kl.06:36

KB: Takk for det! :)

mellomlinjene

25.okt.2010 kl.08:27

Den filmen er kjempebra! :)

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

36, Oslo

Student på Norges Idrettshøyskole, jobber deltid med litteratur. Opptatt av helse, kosthold, trening og miljø. Har fibromyalgi.

bloglovin

By: TwitterButtons.com
By TwitterButtons.com

Kategorier

Arkiv

hits