Har du oversikt over pensjonen din?

Jeg har nemlig ikke det. Hvordan skaffer man seg oversikt? Finnes det et sted man kan gå til og få svar på hvordan man ligger an, og hva man bør gjøre for å sikre seg? Og, ikke minst, hvor de snakker et språk som hvem som helst kan forstå? Generelt sett er jeg språkmektig, men når det gjelder økonomi faller jeg lett av lasset.

Confused
Bildet er laget av Kristian D.

På den forrige arbeidsplassen min (som var helt super, må jeg få skyte inn) hadde vi engang et møte om IPS (Individuell pensjonssparing). Mannen fra Vital som holdt foredraget om denne ordningen snakket et relativt enkelt språk, men jeg skal ikke påstå at jeg fikk med meg alt allikevel. Jeg husker i alle fall noe om at IPS lønner seg for de som var under 35, noe jeg var dengang. Men hva skjer når man har jobbet deltid eller studert i mange år, eller vært syk i lang tid? Foredraget tok jo utgangspunkt i voksne, fulltidsarbeidende personer.

Grunnen til at jeg skriver om dette akkurat nå er at jeg leste en artikkel i Klassekampen, om avtroppende leder i NTL, Turid Lilleheie. Hun snakker om at det er viktigere enn noensinne at jenter/kvinner forstår nødvendigheten av å være økonomisk uavhengig.

- Jeg blir opprørt for alle kvinnene som bare jobber deltid. De kommer til å gå av med minstepensjon, alle som én. Og det er veldig mange. Har du ikke tjent minst 300.000 jevnt i 40 år, får du ikke mer enn minstepensjon, som de så fint har omdøpt til garantipensjon. Det er det ingen som har fortalt til folk.

Nei, de tallene er det virkelig ingen som har fortalt meg om. 300 000 i lønn i 40 år. Det er greit å forholde seg til sånne tall. Jeg forstår disse. Jeg forstår også at jeg ikke har tjent nok, og neppe vil rekke det, på grunn av sykdom og studier. Det er betenkelig. Kanskje er jeg mindre oppvakt enn mine medsøstre på dette området, og kanskje burde jeg tatt rede på alt dette mye tidligere. Men når man er ung føler man jo at man aldri skal bli gammel, og når man er syk og må kjempe mot både NAV og symptomer begrenser kreftene seg veldig. Ok, nok unnskyldninger. Saken er jo at jeg både må og vil ha innsikt i dette her.

Hvor går man? Har du full oversikt over din pensjonsordning?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

36, Oslo

Student på Norges Idrettshøyskole, jobber deltid med litteratur. Følg også http://hjemsted.blogg.no/

bloglovin

By: TwitterButtons.com
By TwitterButtons.com

Kategorier

Arkiv

hits