Kroppsfiksert - Online anorexia

NRK3 sendte i går kveld BBC-dokumentaren The Truth about Online Anorexia, om pro-ana-sider fra Storbritannia. I utgangspunktet et interessant emne, som absolutt bør belyses. Dessverre sitter jeg igjen med en følelse av at NRK har kastet bort pengene sine, og jeg skal forklare hvorfor. Fearne Cotton, en tv- og radiokjendis, ledet programmet ved å "oppdage" at anoreksi finnes, at det er alvorlig, og at syke jenter kommuniserer og oppmuntrer hverandre på nett. Selv hadde hun visstnok ingen erfaring med slanking eller negativt kroppsbilde, noe som selvsagt er flott for henne, men som, statistisk sett, gir henne et annet perspektiv enn det kvinnelige flertallet i vestlige land. Hun var dermed en dårlig representant dersom det var ønskelig å inkludere seerne i "oppdagelsene".

Fordommer
Verre er det at fordommene om anoreksi og spiseforstyrrelser fikk stå uimotsagt gjennom hele programmet. Faktisk virket det som researchen har bestått av avisoverskrifter. Myten om den unge, sterkt undervektige jenta, som begynner å slanke seg på grunn av media, og som mister kontrollen over slankekuren. Det ble ikke presentert tallmateriale som viser utbredelse av anoreksi i forhold til andre spiseforstyrrelser, spredning i alder og kjønn, opplysninger om diagnostikk, hvilke symptomer man som pårørende kan se etter, eller behandlingsmetoder og -tilbud. Det ble ikke engang lagt vekt på alle nettsidene som er til støtte og hjelp for spiseforstyrrede som ønsker å bli friske. (Jeg har skrevet mer informativt om spiseforstyrrelser her.)

Så hva handlet programmet om?
Jeg opplevde det som et pedagogisk forsøk på skremselspropaganda. Én stykk (tynn) kjendis skal få de stakkars, unge jentene til å skjønne at de ikke må slanke seg, for da får de anoreksi og dør. Spe på med noen avskrekkende bilder, sjokkerte utrop fra nevnte kjendis, og et hjerteskjærende intervju med en mamma som mistet datteren til sykdommen. Det må da hindre jentene i å slanke seg til døde?!

Men hvorfor funker ikke det? Jo, fordi spiseforstyrrelser er komplekse diagnoser, og anoreksi handler ikke primært om en slankekur. Det handler om selvforakt, kontroll og dyp fortvilelse.

Fra Kroppsfiksert - Online anorexia (The Truth about Online Anorexia)

Kunnskapsformidling, ikke forenkling
Dette programmet kunne hatt noe for seg. Det kunne hjulpet folk til en større forståelse av hva anoreksi er, hva spiseforstyrrelser er, og hvilken rolle internett kan spille, både som trigger og som støtte i en tilfriskningsprosess. Et interessant tema for flere psykiske lidelser, spør du meg. I stedet ble det en overforenklet liksom-dokumentar basert på mytene rundt anoreksi, som like gjerne kan inspirere jenter til å lete etter thinspiration som til å få hjelp ut av problemene.

For informasjon om spiseforstyrrelser i Norge:
IKS
ROS

En nyttig bok for syke, pårørende og behandlere:
Sterk/Svak av Finn Skårderud

Blogg om å bli frisk
Dinosau

2 kommentarer

hjerterommetmitt

18.des.2010 kl.14:18

Heisann - står på farta ut, så rekker ikke lese gjennom innlegget ditt, men syntes det virket interessant etter å ha "skummet" det :) La en venneforespørsel, vil gjerne lese mer fra deg :)

kaffedamen

20.des.2010 kl.07:38

hjerterommetmitt: Heisann, hyggelig at du vil følge meg. Har lagt deg til. :)

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

36, Oslo

Student på Norges Idrettshøyskole, jobber deltid med litteratur. Opptatt av helse, kosthold, trening og miljø. Har fibromyalgi.

bloglovin

By: TwitterButtons.com
By TwitterButtons.com

Kategorier

Arkiv

hits