Feit. Mitt liv som tjukkas - Kristian Fjellanger

Fra baksideteksten:

Dette er Kristian Fjellanger si forteljing om skammen ved å vere den feite mannen. Om at det berre er kjerringar som slankar seg. Og at sjølv om heimegymapparata knekk og svolten gneg innforjævlig, så er det mogleg å nå det store målet:
Å bli en vellukka slank mann.
Og få pult.

Start diet today
Foto: Alan Cleaver

Feit. Mitt liv som tjukkas er en modig, ærlig og humoristisk historie om Kristian Fjellangers vei fra BMI-standarden sykelig overvekt til normalvektig. Et innblikk i hvordan det er å være så feit at folk stirrer, hvisker, eller rett og slett kommer med stygge kommentarer uten skam. En liten bok med korte kapitler, og enkelt, effektivt språk. Jeg leste den i løpet av 1,5 time, og rakk både å le høyt, fnyse indignert, og tenke nøye over egne holdninger opptil flere ganger.

Jeg vet ikke helt hva jeg forventet da jeg plukket opp denne boka, men jeg ble i alle fall positivt overrasket. Kanskje trodde jeg det skulle bli en offerfortelling? I likhet med Anna T. Worsley formidler Fjellanger sin historie uten selvmedlidenhet og offermentalitet. Han identifiserte problemet sitt, satte seg et mål, og handlet deretter løsningsorientert for å nå målet. Og han lykkes med strategien sin. Ikke gjennom en mirakelkur, ikke gjennom å ha det gøy på trening, med ved å stå på som en helt, og det mener jeg virkelig at han gjorde, for å oppnå det resultatet han ville. Kropp og slanking handler ikke bare om kilo, kalorier og mat. Det handler om hva du tenker om deg selv, og hva andre tenker om deg.

Fjellanger tar også opp den samfunnsøkonomiske siden ved at flere og flere blir overvektige. Han spør hvordan det kan ha seg at befolkningen blir tyngre og tyngre, mens slankeindustrien tjener mer og mer. Hvorfor sukkerprodukter kan pushes av kiosk- og bensinstasjonansatte, mens røyk og alkohol er underlagt lover som skal bidra til at færre ødelegger helsa si. Han stiller mange viktige spørsmål, også til politikere og Helse- og omsorgsdepartementet. Uten å få noen svar.

Er du fordomsfull og mener feite folk må ta seg sammen? Er du overvektig, og føler at det ikke er noe du kan gjøre? Er du ansatt i helsesektoren, treningsbransjen, eller er politiker? Les boka. Det er noe å hente her for alle. En liten bok med kunnskap, kritiske spørsmål og en anledning til å stille egne holdninger til veggs.

 

 

2 kommentarer

hjerterommetmitt

22.des.2010 kl.19:32

Interessant. Denne boka har jeg ikke vært klar over. Høres ut til å kunne være aktuell. Du har i alle fall pirret nysgjerrigheten min :)

kaffedamen

22.des.2010 kl.19:33

hjerterommetmitt: Så bra, les i vei! :)

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

36, Oslo

Student på Norges Idrettshøyskole, jobber deltid med litteratur. Opptatt av helse, kosthold, trening og miljø. Har fibromyalgi.

bloglovin

By: TwitterButtons.com
By TwitterButtons.com

Kategorier

Arkiv

hits