Lille juleaften: noen tanker om smerter, stress og kos

Vel, det er opp til hver enkelt om denne dagen er stress eller kos. Jeg skal prøve å velge kos, selv om det gjenstår en god del før gjestene kommer i morgen. Leiligheten er langt fra gjesteklar, selv om jeg vet at ingen av de som kommer vil sjekke støvsamlingen i hjørnene, eller innhegningen med veldresserte hybelkaniner under sofaen. Tvert i mot kommer vel én av dem til å ha med minst én hund som bidrar til hybelkaninvekst. Nye gener i flokken er sunt selvsagt.

Keep Calm and Have a Cupcake
Foto: Jamiesrabbits

Jeg prøver å kombinere smerter og medfølgende utmattelse med "julestria". Så langt har jeg i grunnen klart å unngå noen stri, og har gjort alt i mitt eget tempo. Jeg har også hatt veldig god hjelp. Sønnen min har bakt alle pepperkakene og cookiesene vi skal servere, og han har pyntet treet helt på egen hånd. Nå sitter jeg med min mentale Må gjøres-liste, og funderer på hva mer jeg kan delegere bort. Hjernen min er nemlig skrudd sammen slik at jeg tror jeg må gjøre alt selv, noe som bidrar til unødvendig stress og dermed mer smerter. I tillegg kommer frykten for å ikke klare å gjennomføre det jeg må, noe som også i stor grad bidrar til spenninger og smerter, og dermed blir en slags selvoppfyllende profeti. Hjernen og kroppen min er ikke helt på lag altså.

Sannsynligvis er ikke Må gjøres-lista så lang som jeg tror. Jeg har nemlig også veldig lett for å tenke at ALT MÅ VÆRE PERFEKT. Den tanken kommer i store bokstaver i hodet mitt, som dere ser. Saken er jo at ingenting trenger, og ingenting kommer til, å være perfekt. Alle som kommer i morgen er storfornøyd med hyggelig samvær og god mat, og det er alt jeg trenger å tenke på. Hvorfor så kravstor da? Dette er et spørsmål som har plaget meg i årevis, og jeg har heldigvis blitt mye flinkere til å senke kravene til meg selv. Men fortsatt sitter den Flinke Piken i bakhodet og maser. Hva faen vil hun? Det er jo helt klart en grunn til at hun er der. På et eller annet tidspunkt må hun ha virket nyttig. Psykologi er spennende greier.

Tilbake til Må gjøres-lista: jeg tror jeg har klart å skjære ned til beinet av nødvendigheter nå. Det gjenstår noe vasking og rydding, som faktisk MÅ gjøres. Dessuten MÅ jeg kjøpe poteter og rosenkål. Ja, det var vel i grunnen hele lista, når jeg tenker meg om. Ikke så avskrekkende egentlig. Hvis jeg til og med husker å ta smertestillende nå, før smertene kicker inn for fullt, burde dagen være reddet. Jeg gleder meg så utrolig mye til å se på sønnen min åpne pakker i morgen! Det blir den store "belønningen". Jeg vet stort sett hva han får, og jeg vet at han kommer til å dåne av lykke! Jeg håper også at alle de andre blir fornøyd med de gavene jeg har kjøpt. Jeg er alltid redd for at de ikke skal bli det. Igjen, denne Flinke Piken, hun maser om at alt burde vært større, bedre, dyrere, finere. Hvis hun fant seg en jobb og tjente masse penger i stedet for å mase på meg kunne det kanskje vært mulig. (Nei, jeg har ikke personlighetsforstyrrelser, det bare virker sånn.)

Nå legger jeg merke til at det er veldig mye MÅMÅMÅ inni hodet mitt. Veldig lite "jeg har lyst til". Jeg har i grunnen lyst til å dra på trening og sykle et par mil. Det kan jeg lett gjøre før alt annet.

 

 

4 kommentarer

Kristine/Dinosau

23.des.2010 kl.14:11

Nye gener i flokken??? LOL!!! Gjester som sjekker hybelkaniner kan snu i døra, forresten.

Jeg tror også jeg må gjøre alt selv, men jobber med å gi litt slipp på den dumme tanken! Skal ikke si "ikke stress", for det er det dummeste uttrykket som finnes. Men håper du tar vare på deg selv og minner deg på at julen ikke SKAL være perfekt.

Forresten: Får nesten julestemning (hadde nemlig null) av å høre om sønnen din, jeg! Som pynter juletre og baker pepperkaker. Og ikke vet enda hvor glad han faktisk blir imorgen! :-)

Håper dere begge får en fin og avslappende jul med hyggelig besøk!

hjerterommetmitt

23.des.2010 kl.20:20

Høres ut som vi begge har barn med stort julehjerte :) Frøkna mi pynter, baker og ordner og virkelig koser seg med å stelle til jul. Lykke til i morgen. Jeg har lært at det er ingenting som MÅ gjøres - om noen reagerer på det som ikke er gjort, er de ikke verdt å be neste gang :)

kaffedamen

26.des.2010 kl.09:27

hjerterommetmitt: Ja, det virker som de er ganske like da. :) Juleaften gikk helt fint, og ingen sa noe på husarbeidet (selvsagt). God mat og godt selskap er alt som trengs! Fortsatt god jul!

kaffedamen

26.des.2010 kl.09:30

Kristine/Dinosau: Skuffende nok ble det ingen nye gener til hybelkaninflokken. Tanta mi, som er hundeoppdretter, hadde ikke med noen av hundene sine. *snufs* Men Toyah gjør sitt beste for at det ikke skal bli tomt i hvert fall...

Håper du har hatt og fortsatt har en flott jul med dine!

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

36, Oslo

Student på Norges Idrettshøyskole, jobber deltid med litteratur. Opptatt av helse, kosthold, trening og miljø. Har fibromyalgi.

bloglovin

By: TwitterButtons.com
By TwitterButtons.com

Kategorier

Arkiv

hits