Favoritter på kjøkkenet

Jeg er veldig glad i å lage mat, benytte meg av nye råvarer og oppskrifter, og finne fram til egne retter. I tillegg er jeg opptatt av at maten skal være sunn, og lager helst maten fra bunnen av.  Det er en myte at dette nødvendigvis er mer tidkrevende, og denne myten vil jeg til livs. Det tar marginalt mer tid å kutte grønnsaker til suppa enn å blande sammen pulver og vann, men da vet du også hva innholdet i suppa di er når du serverer. Og for min egen del kan jeg bare si at jeg føler en viss ro og tilfredsstillelse ved å stå på kjøkkenet og lage noe med hendene. Kanskje du også gjør det, om du tenker etter?

Matlaging blir fort morsommere om man har et praktisk kjøkken med store benkeflater, kjøle- og fryseskap med god plass til råvarer, og gode kjøkkenverktøy. Av disse tingene er det siste aller, aller viktigste. Det er slett ikke gøy å kutte grønnsaker med en dårlig kniv, eller koke suppe i en kjele med slitt belegg. Om du har liten benkeplass og et lite kjøleskap, sørg i hvert fall for at du har gode redskaper å jobbe med.

Noen hjelpemidler gjør matlaging mye enklere, og min absolutt favoritt er stavmikseren. Den kan brukes til så mangt, tar relativt liten plass, og er enkel å rengjøre. Jeg bruker min til å lage smoothie daglig, og ellers mange ganger i uka i forbindelse med lunsj- og eller middagskokkelering. Jeg bruker denne lille, hendige saken:


Braun Multiquick Harmony MR320 Omelette

Stavmiksere finnes i mange utgaver, merker og med varierende ekstrautstyr. Min er akkurat passe til mitt bruk, selv om jeg gjerne skulle sett at begeret til venstre rommet et par desiliter til. Jeg bruker det mest til å lage smoothie, med en egenkomponert oppskrift:

Heges frokostsmoothie
Ca 1 dl frosne skogsbær
3-4 ss yoghurt naturell
1 egg
1 banan
1 ss linfrø

Jeg hiver alt oppi begeret, tar på lokket, og mikser det til det er en jevn drikk.

Bokhandlere har drøssevis med oppskriftsbøker for smoothies og juicer, så det er bare å slå seg løs! Ett tips finner du i bokhylla til høyre på bloggen min.

20060627_0002
Foto: Andrew Michaels

Stavmikseren også i flittig bruk når jeg skal lage tilbehør til middagen eller dip til frukt- eller grønnsaksnacks. Jeg er veldig glad i blomkålmos, som jeg tilbereder på litt forskjellige måter, alt ettersom hva jeg har lyst på. Her er oppskrift på varianten jeg spiste på nyttårsaften:


Foto: Hege Slåttum

Heges blomkålmos med soltørket tomat
1 blomkålhode
1/2 boks Snøfrisk naturell
2 ss fetaost i olje
2 ss hakket soltørket tomat

Del blomkålen i biter og kok den mør. Hell av vannet, ta i resten av ingrediensene, og mos med mikseren. Enjoy! Passer spesielt godt som tilbehør til kjøtt og kylling. Til fisk bruker jeg gjerne en variant uten soltørket tomat og feta, med Snøfrisk med dill i stedet. Da er det også godt med purreløk i mosen.

Da junior var baby brukte jeg stavmikseren til å lage babymat, når jeg lager dessert bruker jeg den til å piske krem, hakke nøtter eller mørk sjokolade, og når jeg lager pannekake- eller vaffelrøre bruker jeg den til å piske sammen en jevn røre. Dette er et veldig anvendelig redskap, som gjør matlaging kjapt og enkelt.


Foto: Hege Slåttum

Les også om fiskesuppa jeg lager med stavmikser, og finn gode oppskrifter og tips hos 5omdagen og Veganmisjonen.

4 kommentarer

Kristine/Dinosau

08.jan.2011 kl.17:31

Jeg har ALDRI prøvd egg i smoothie, men det skal jeg gjøre NÅ. Fint med proteiner i frokosten også. Eller nå. For dette må jeg prøve ASAP.

Og imorgen skal jeg lage blomkålmos (blomkål er favoritten til samboeren min, og jeg har ikke vært videre oppfinnsom når det gjelder den, så da blir han glad!!!)

Selv har jeg fått HELT dilla på dampkoker :-) Raskt og superenkelt og garantert "perfekt" resultat!

Supert innlegg! Fortsatt god helg til deg!!

kaffedamen

08.jan.2011 kl.20:49

Kristine/Dinosau: Jepp, veldig grei måte å få i seg proteiner på, særlig om man ikke er spesielt sulten om morgenen. :)

Håper Bear blir fornøyd med mosen. ;)

Dampkoker ja! Det skal jeg ønske meg straks jeg får større kjøkken!

Fortsatt god helg til deg og! :)

hjerterommetmitt

08.jan.2011 kl.21:12

Har ikke tenkt på å bruke stavmikseren til smoothie. Trodde man måtte ha sånn spesiell maskin, så jeg har ikke kastet meg på smoothie-bølgen ennå :)

kaffedamen

09.jan.2011 kl.08:00

hjerterommetmitt: Da må du prøve deg på stavmikseren. ;)

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

36, Oslo

Student på Norges Idrettshøyskole, jobber deltid med litteratur, skribent for IKS. Opptatt av helse, kosthold, trening og miljø. Har en sønn, en hund, og en plan. Og fibromyalgi. Dersom du ønsker å bruke tekstene/bildene mine, ta kontakt: hege@kaffedamen.no

bloglovin

By: TwitterButtons.com
By TwitterButtons.com

Kategorier

Arkiv

hits