Ungdom på treningssenter?

I går kunne Aftenposten melde at Elixia satser på ungdomstrening. Friskis & Svettis har også tilbud til yngre medlemmer, og det er vel sannsynlig at flere kjeder vil komme på banen innen kort tid. Det handler jo blant annet om markedsandeler, og henger man etter i utviklingen av tilbudene taper man penger.

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne Hafstad, mener at det er uheldig at ungdom får trene på senter, selv om undersøkelser viser at barn og unge reduserer den daglige fysiske aktiviteten sin dramatisk fra de er 9 år. Fram til de er 9 år er 91 % av guttene og 75 % av jentene fysisk aktive i minst 60 minutter pr dag. Deretter faller aktivitetsnivået ned til 54 % for guttene og 50 % for jentene. Med andre ord, kun halvparten av norske barn og unge mellom 9 og 15 år er fysisk aktive i mer enn 60 minutter pr dag. Minst aktive er de i helgene.Etter fylte 15 faller aktiviteten enda mer for begge kjønn.

bound feet
Foto: istolethetv

Betyr dette at ungdom under 18 bør trene på et hvilket som helst senter for å holde seg i form? Jeg ser det som problematisk av flere grunner.

  • Er senterets ansatte faglig kompetente til å veilede ungdom i vekst? Dersom de ansatte har standard treningsveileder- eller PT-utdannelse fra NIH er de ikke det. Jeg tror, selv om jeg ikke kan si det sikkert, at PT-utdannelsen fra AFPT er tilsvarende den fra NIH. Man får kompetanse til å veilede og trene voksne, friske mosjonister.
  • Har senteret kompetanse til å gjenkjenne og takle spise- og/eller kroppsbildeforstyrrelser? Ungdommer er spesielt sårbare for problematikken, og som jeg har skrevet om tidligere: 90 % av de spiseforstyrrede er normal- eller overvektige. Hvordan skal senterets ansatte, uten spesialkompetanse, kunne hindre skadelig treningsadferd blant unge?
  • I hvor stor grad kan man overlate treningsansvar til ungdom selv? De leser "fagstoff" på internett og i blader, men har liten eller ingen reell kunnskap om trening og hvilke effekter forskjellig type trening har på en kropp i vekst. Feil belastning kan i verste fall føre til langvarige eller kroniske skader.

Jeg er selvsagt 100 % for fysisk aktivitet for barn og ungdom (eller for alle rett og slett), men jeg mener at treningsbransjen pr i dag ikke er kompetente til å ta på seg dette ansvaret. Det finnes helt sikkert ansatte på enkelte treningssentere som har den faglige kunnskapen som trengs, men jeg kan vedde en god del på at de aller fleste ikke har det. Både SATS og Elixia har egne kurs eller "utdannelser", men ingen av dem har noe om trening for ungdom spesielt.

Dersom kjedene virkelig vil satse på ungdomssegmentet må de være seg sitt ansvar bevisst, og utdanne og ansette folk med kompetanse til å trene denne målgruppen. Sånn jeg ser det må ungdom som trener på senter følges opp i mye større grad enn voksne blir i dag. Enten de vil eller ikke. Dette både for å gi dem nødvendig kunnskap til å drive egentrening, og for å oppdage og hindre skadelig belastning og selvskadende adferd. Med en eller flere dedikerte, fagutdannede ungdomsveiledere på senteret, gjerne også spesielle timer tilpasset ungdom, ser jeg ikke noe problem med dette, men det krever altså en kompetanse som jeg mener ikke er tilstede på de fleste sentra pr i dag.

La oss heller ikke glemme at fysisk aktivitet er mer enn svetting på tredemølle eller løfting av tunge vekter eller fotball på det lokale laget. Jeg mener det er viktig å slå et slag for hverdagsaktivitetene, for det er tross alt de som får opp volumet i løpet av uka. To - tre timer på treningssenter i uka er flott det, men hvis du sitter på rumpa foran pc´en resten av uka er du fortsatt relativt inaktiv. Og når det er snakk om barn og unge mener jeg det i stor grad er opp til foreldrene å gi barna gode vaner. Skolen gjør sin del, innenfor de rammene som finnes (som godt kunne vært større), men på ettermiddager og i helgene må foreldrene trå til.

Jeg forstår godt at det er mer utfordrende å få til med ungdom enn med barn, for ungdom er ikke like opptatt av å henge med foreldrene, men man kan fortsatt legge til rette for fysisk aktivtet og dessuten stille krav. Be om hjelp til å bære varer hjem fra butikken, i stedet for å bruke bil. Be om hjelp til husarbeidet, tur med hunden, snømåking, hagearbeid. Gi barna penger til å gå i svømmehallen med venner, eller oppfordre dem til å gå til vennene for å se om de er hjemme, i stedet for å bruke mobilen. Sett grenser for tv- og pc-bruk. Ha tilgjengelig klær og utstyr til utendørsaktiviteter i all slags vær. Det er tusenvis av småting man kan gjøre i hverdagen for å være i bevegelse, selv om vi i vårt samfunn har lagt opp til mest mulig passivitet i form av biler, gressklippertraktorer, kommunikasjon via pc og telefon, osv. Man må være bevisst.

Dog Sledding, Iceland
Foto: Christine Zenino

I Nord-Østerdalen ønsker en videregående skole å få inn hundekjøring på timeplanen. Kanskje det er noe for din familie? ;)

Kilde: Fysisk aktivitet blant barn og ungdom (Helsedirektoratet)

4 kommentarer

Lise

05.feb.2011 kl.01:58

Helt enig med punktene dine. Synes faktisk ikke barn har noe å gjøre på et treningsstudio (så lenge det ikke er snakk om f.eks. gruppeaktiviteter med dans, lek osv.). Kan være svært skadelig å la barn "gå løs" på treningssenteret uten gooood oppfølging - både i forhold til at kroppen ikke er ferdig utviklet, og all kroppsfikseringen som er i samfunnet allerede.

kaffedamen

05.feb.2011 kl.07:38

Lise: Hei, hyggelig at du kommenterer! Enig, gruppeaktivteter med kompetente instruktører er flott, særlig med fokus på lek. Det burde faktisk vært tilbud om det til voksne også. Hvorfor slutte å bevege kroppen gjennom lek?

Ha en flott helg!

Tonje

06.feb.2011 kl.10:59

Heia:) Fin fin blogg du har, mange interessante temaer!

Ville bare si at jeg jobber på Tana Vgs, og der har vi hatt hund på timeplanen i flere år..:) Temaene er alt fra redningshund, hundekjøring, finnmarksløpet, agility, lydighet, og mye mye mer:) Populært for de som liker hund:)

kaffedamen

06.feb.2011 kl.11:51

Tonje: Så gøy! Jeg har aldri hørt om det før. Syns det burde være et innslag på flere skoler. Er det lagt opp som valgfag da? Hvor mange timer i uka er det snakk om? Bruker elevene egne hunder?

Skriv en ny kommentar

kaffedamen

kaffedamen

36, Oslo

Student på Norges Idrettshøyskole, jobber deltid med litteratur, skribent for IKS. Opptatt av helse, kosthold, trening og miljø. Har en sønn, en hund, og en plan. Og fibromyalgi. Dersom du ønsker å bruke tekstene/bildene mine, ta kontakt: hege@kaffedamen.no

bloglovin

By: TwitterButtons.com
By TwitterButtons.com

Kategorier

Arkiv

hits